torsdag 11 mars 2010

Stieg och Eva planerade 10 Millenniumböcker

I SVT Babel på torsdagskvällen berättade författaren Stieg Larssons livskamrat Eva Gabrielsson att hon skriver en egen bok om Stieg. Den kommer ut i Frankrike till hösten. Hon sa också att hon och Stieg skulle trygga sin framtid med inkomsterna från de tre första böckerna. Därefter skulle pengarna som alstrades av följande böcker gå till välgörenhet av olika slag.
Totalt fanns planer för tio böcker.
Nu blev det tre, men Eva Gabrielsson bekräftade att det fanns en fjärde, åtminstone påbörjad. men mer ville hon inte säga.
Hon beskrev Stieg som en glad och enkel person att leva med, som man hade roligt tillsammans med i vardagens bestyr.
Även förläggaren Svante Weyler, som medverkade i Babel, gav bilden av en okomplicerad person som det var enkelt att prata med. Weyler var starkt kritisk mot en DN-artikel där en medarbetare ifrågasatte Larssons kvalitet som författare. "Det var den ruskigaste artikel han läst", sa han.
Nya förlängda Babel kändes uppfriskande och gjorde en bra belysning av Stieg Larssons livsverk som han själv inte fick uppleva. En källarbokhandlare i USA förklarade varför en miljonpublik har uppstått. "Det är Salander folk vill läsa om, en kvinnlig hjälte".
SVT Play

Inga kommentarer: