söndag 31 januari 2010

Uppvisning vid fågelbord och teaterscen


Lagom till söndagen hade traktens fåglar uppvisning vid fågelbordet. Fem sorter visade sig under en timme: blåmes, talgoxe, grönfink, pilfink, nötväcka. Det var tre sorter fler än vanligt under den snörika och kalla vintern. Tidigare har bara talgoxe och blåmes visat sig. Kanske fåglarna fått reda på att det var fågelräkning på gång mellan fredag och måndag. Det är Sveriges ornitologiska förening, SOF, som anordnar fågelräkningen.

Det var väl för 15 år sedan jag fick pippi på fåglar. Tidigare kunde jag skilja på skata och gråsparv, men inte så mycket mer. Men i den jämtländska skogen började jag fundera på vad det var för fågel som sjöng så vackert med fyra melodier och ljuvliga flöjttoner. Det var taltrasten. Det är underbart att höra sången på våren. Sedan dess har ett antal nya fågelsorter prickats in i den inplastade fågelboken.

Vi var kulturella igår och gick på Stadsteatern och såg "Filippa Bark och döden". Rolig, mysig, tankeväckande om en 14-årig flicka på väg ut i vuxenlivet men som balanserar mellan barnkammaren och häftiga fester och kärlekar och en mamma som inte förstår sig på sin dotter.
Mycket bra!

Foto: Arne Svensson

Inga kommentarer: