onsdag 9 februari 2011

Vad hade Palme sagt om Egypten och Tunisien?

Henrik Berggrens mastodontbok om Olof Palme, "Underbara dagar framför oss" imponerar. Då tänker jag inte på hur han kunnat fylla hela 700 sidor utan mer på att han skapat en intressant bok av Palme både som privatmänniska och som ledande politiker. Han har lyckats "lyfta på locket" med hjälp av både intervjuer bland Olof Palmes nära och kära och plöjt igenom massor av vad andra har skrivit om honom. Ett otroligt ambitiöst arbete ligger bakom bokens tillkomst. Det allra svåraste är kanske att få någon styrsel på alla fakta och kommentarer och få berättelsen att flyta. Henrik Berggren har lyckats och visar upp en glad gamäng, en självsäker och begåvad yngling och hans väg in i politiken, hans aristokratiska arv både från Lettland och Finland och de driftiga förfäderna, bland annat hans farfar Sven Palme som startade försäkringsbolaget Thule. Han visar också en irriterad Palme som var hårt ansatt i bland annat media den sista tiden av sitt liv.
Det var trevligt att få göra bekantskapen med personen Olof Palme och på köpet av biografin får läsaren en utmärkt historiebeskrivning om vad som tilldrog sig under Palmes tid på jorden från 1927 till 28 februari 1986 när han föll för en mördares kula på väg från biografen Grand på Sveavägen tillsammans med hustrun Lisbet.
Man kan sakna hans retorik och energi idag i både inrikes- och utrikespolitiken. Vad hade han sagt om den närstående diktaturen i Egypten och Tunisien?
Svenska Dagbladet recenserar

Inga kommentarer: