tisdag 23 november 2010

Intressant om Fridegård, Ferlin, Lo Johansson, Dan Andersson

Lyssnade på ett föredrag i Storvretas bibliotek med Åse Fridegård, dotter till den berömde författaren Jan Fridegård. Hon berättade initierat om sin far och hans författarkollegor, Nils Ferlin, Ivar Lo Johansson, Dan Andersson, bland andra. Nils Ferlin var ständigt pank men drog sig fram med hjälp av oemotståndlig charm och list. Han hade inte pengar till buss och undrade om chauffören kunde växla en 100-lapp, stora pengar på den tiden. Han fick åka gratis då det inte fanns växel till en så stor sedel.
Dan Andersson dog i unga år på grund av att rummet han låg i hade cyanvätebehandlats mot vägglöss. Inte bara lössen dog. Den store skalden dog av att hans sängkläder inte hade skakats i det fria, giftet fanns kvar. Ytterligare en person i samma hus dog den natten av samma anledning.

Det får bli en reprisläsning av Fridegårds "Trägudars land", en bok som jag gillade i unga år. "Torntuppen " rekommenderades av Åse. Den skrevs direkt efter faderns död. Fadern bodde sista delen av livet i byn Tillinge i Uppland och där finns det en torntupp på kyrkan. Det är också den enda av Fridegårds böcker som berör ockulta ting och tankar, något som intresserade författaren, kanske främst i slutet av sin levnad då han deltog i en del seanser och sade sig få träffat bortgångna människor igen.
Läs mer om Fridegård här.

Dagens snöflinga: Har inte anlänt än, men lär komma i ymnigt sällskap och förda av en hård vind.

Inga kommentarer: