måndag 14 mars 2011

Vart är vi på väg, med tillväxten?

Vart är vi på väg, frågade Kristian Luuk de tävlande i TV-programmet "På spåret". Ja, allmänt kan man fråga sig i dagarna vart arabvärlden och Japan är på väg. Det är svårt att fatta vidden av både det som händer i norra Afrika, speciellt Libyen, med en ledare som Kadaffi som verkar kämpa tills döden hindrar honom från mer våld på sin egen befolkning. Som det ser ut nu, efter rapporter från svenska media, är det mycket oklart hur stridigheterna i främst Libyen slutar.
Vart är Libyen på väg?
Japanerna är chockade över den obändiga kraft som både jordbävning och efterföljande tsunami-vågor besitter. Det är chockerande bilder som visas i teve när svarta tiotals meter höga vågor vräker sig in mot land och tar med sig stora fartyg, bilar och bråte. De japaner som räddats får själva finna vägar att ta sig fram på bråtet över söndertrasade hus och döda människor.
Vart är Japan på väg?
Vart är Japan på väg med sina kraschade reaktorer, alltså reaktorer inte datorer?
Man blir fundersam över hur ett land som Japan som ligger mitt i ett jordbävningsområde vågat att bygga kärnkraftverk i så stor skala. Allt för tillväxten?
Hur ser vi i Sverige på kärnkraften och hur ser vi på vårt levnadssätt. Är det dags att tänka på något annat än tillväxten som ständigt prisas, inte minst av den sittande regeringen i Sverige?

Inga kommentarer: