tisdag 7 december 2010

Grafen och fredagsmys på jobbet

Dom verkade ha det riktigt mysigt i sitt labb på fredagarna de båda Nobelpristagarna i fysik, Andre Geim och Konstatin Novoselev. Då släpper dom loss med vilda experiment, till exempel får grodor att sväva fritt med lavitation. Inget märkvärdigt tyckte Geim, som verkar ta det mesta med en klackspark. Geim och Novoselevs upptäckt, att grafit kan bilda ett nytt ämne, Grafen, med mycket speciella egenskaper, hårdare än diamant, böjligt som ett gummiband, strömledande och nära på osynligt för ögat.
Det verkade som om fredagsmyset hade bidragit till upptäckten av Grafen, bara en kolatom tjock.
Fram för fredagsmys på jobbet!

Det blir spännande dagar framöver efter att ha tillbringat en vecka med numera akut magsjuk sexåring och hans friske (?) bror i Skåne samt blivande resa till magsjuka Östersund. I varje fall kan man gardera med ett antal buteljer Uppsala-vatten.

Snart börjar skrivandet igen. Det känner jag på mig, efter lite deckarspaning i Malmö. Än håller jag fast vid mitt andra bokmanus med arbetsnamnet "Den skållade mannen".

Dagens snöflinga: Såg en hop i Hässleholm men kunde inte notera form och storlek p g a X2000:s framfart. Ja, faktiskt bara en 10-minuters försening. Halleluja!

Inga kommentarer: