torsdag 28 april 2011

Sommaren snart här och deckarförfattaren får bråttom

Nu har jag fått pressen på mig, nej inte massmedia, men den självpåtagna pressen på att komma till slutet i min andra bok med arbetsnamnet "Den skållade mannen". Lagom till Bokmässan i Göteborg (22-25 september), ska den vara klar har jag bestämt mig och kommer att ges ut på Recito förlag.

Har varit i Malmö för research och träffat en riktig kriminalkommissarie och en riktig rättsläkare som på ett bibliotek i området för brottet (!) informerade om skillnaden på böckernas Wallander och verklighetens kriminalkommissarie samt rättsläkare. Både kommissarien och rättsläkaren var trevliga figurer även om de visade på lite läskiga bilder från verkligheten.

Har nöjet att få följa vårens och sommarens utspridning i vårt avlånga land. I Höör i Skåne såg jag de ljuvligaste vitsippsbackar och i Malmö hade hästkastanjernas blad  vecklats ut med en nära liggande blomning.
På väg till havsörnarna i närheten av Forsmark kantades dikena av både blåsippor och vitsippor och något gult - kan det vara smörblommor redan nu?
Nu startar snart resan mot Jämtland där snön har försvunnit och björkarna börjat veckla ut sina ljusgröna, skira blad. Rekordtidigt säger man där.
PS Någon havsörn såg vi inte till.

tisdag 26 april 2011

Kolonin blomstrar och Putin pratar med kungen

Kolonin visade upp sin bästa sida i påsk. Solen sken, fåglarna kvittrade och ungdomarna twittrade. Det sista antar jag.
Alla frukträden blommade mer eller mindre. Körsbärsträdet hade kommit längst.
På väg till bröllop i skånska Höör fick vi se otroligt vackra vitsippsbackar och sedan ett vackert och lyckligt brudpar, precis den tid när naturen är på sitt mest överdådiga humör och bara vill påminna om hur bra vi egentligen har det på vår jord, åtminstone här i Norden.

Putin kommer till Stockholm idag och det varnas för trafikkaos då en del vägar ska stängas. Visst är han bredaxlad men så bred är han väl inte att andra inte ska få plats i trafiken. Putin ska prata med kungen och regeringen, d v s inte Silvia utan med de allierade politikerna.

En koloni som det inte direkt blomstrar kring är fångkolonin Guantanamo på Kuba. Sanningen om USA:s hårt kritiserade läger ska nu granskas ännu mer efter tillgång på hemliga dokument via Wikileaks.

torsdag 21 april 2011

Solen värmer skönt och sommartorkan har nått kvällspressen

Skärtorsdagskväll och solen fortsätter att lysa på kolonitomten. Skatorna har gått till vila. De fick nog några feta maskar efter mitt grävande. Planterade om en Clematis som såg heldöd ut. Men när jag tuktat den med sekatören såg jag att den hade liv. Det var inte så att den sa "Aj", men jag såg att den inte var helt torr, som en godtemplare festande på påskmust.

Ser i Aftonbladet att den största nyheten är att någon "Mannerström" haft ett utbrott mot en finalistkock. Jag orkar inte ens bläddra till sidan. Verkar fullkomligt ointressant. Läste även om en tjänsteman på Finansdepartementet som avslöjats för att ha porrsurfat på arbetstid. Vad chefen för "departemanget", Anders Borg, säger om detta vet AB inte men har väl en bild på "tjifen" på sidan ett. Det var två av de största nyheterna på Aftonbladet den här Skärtorsdagen. Sommartorkan verkar ha startat rekordtidigt.

onsdag 13 april 2011

Taltrasten drillar i skogen

Hör vårfåglarna drilla i skogen. Är det inte en rödvingetrast? Den låter lite väl högt. I stugan i Jämtland är jag helsäker på vilken trast som låter, rödvinge eller taltrast. Rödvingen kör ett "schyyyande" efter melodislingan.
Kanske jag håller taltrasten för favorit i sitt snickrande av olika strofer, fyra korta verser i makligt tempo. Det kan låta allt från en panflöjt till en smäktande koltrastsång. Jag hoppas att de kvarlämnade träden uppe vid stugan räcker till för att trastarna ska trivas i den övrigt nyavverkade skogen.
Hör taltrasten
Hör koltrasten

För den som läste om mitt projekt att plocka dubb ur vinterdäcken och använda dem på sommaren kan jag meddela att det gick bra, men det var ganska slitigt jobb med att först våga trycka ner en smal mejsel intill dubben, sedan få mejseln under bottenplattan på dubben och sedan lyfta upp dubben. Men efter ett tiotal dubb var man mästare, men jag fick en jätteblåsa i handen av mejseln, så sätt på en stadig handske eller ett par om mejseln slinter. Luften håller än så länge.
Jag har uppfattat att det inte är olagligt att köra på odubbade vinterdäck på sommaren, men man bör nog ta det försiktigt vid häftigt regn då sommardäcken förmodligen transporterar bort vattnet bättre.

måndag 11 april 2011

Våren är här - underbara dagar framför oss

"Underbara dagar framför oss." Det är titeln på Henkrik Berggrens biografi om Olof Palme, men det kan även vara ledorden för den tid som nu har startat, våren!
Varma vindar överraskar utomhus. Plötsligt är tröjan ett överflödigt plagg.
Våravslutningen i bowlingligan slutade med ett sista bra terminsbetyg, 502 på tre serier. Det är jag mycket nöjd med. Skönt att lyckas någon gång.
Vi får se vad betyget blir på bilbesiktningen för den 13-åriga Forden. Blir det godkänt är jag mer än nöjd.
Ta vara på de underbara dagarna vi har framför oss!

torsdag 7 april 2011

Vårsyssla: Plocka dubbar istället för blommor

Ett pillergöra ligger framför mig, något som ska ske inom nära framtid. Att plocka bort nedslitna dubbar i vinterdäcken. I valet och kvalet att köpa nya sommardäck eller att rulla vidare på hyggliga vinterdäck utan dubbar segrade dubbplocket. Men jag kommer inte undan att ta av hjulen, för annars kommer man inte åt dubbarna. Synd.
Bara jag inte gräver för djupt i däcken med mejseln så att hela härligheten exploderar i ansiktet. Men det ska nog bra, det gjorde ju det för min bowlingkompis och han har nu kört på vinterdäck både sommar som vinter helt lagligt.
Kanske man kan aspirera på att bli dubbad till riddare efter dubbplocket. Man sparar ju på asfalten om man kör dubbfritt på vintern och så blir det tystare i trafiken. Riddare av gatufriden, skulle det kunna vara något...?
Då kunde man utan dåligt samvete köra på Kungsgatan i Uppsala, där dubbförbud gäller.

Dubbad till riddare, fakta

onsdag 6 april 2011

Ny blogg om Sundsvall på 1950-talet

Nu startar jag en ny bloggsida: "Sundsvall - min barndoms stad". Efter boken om Peo och Jerry i Sundsvall på 1950-talet dyker det upp en del från den tiden i mitt huvud. Bland annat lär det dyka upp texter om hur det var att vara springpojke på den tiden, en syssla jag höll på med ett år efter folkskolan.
Jag kommer att fortsätta med att skriva på den här sidan om stort och smått så länge jag har inspiration och att det känns roligt.
Väl mött på båda mina bloggar!

fredag 1 april 2011

Möter våren med cykelfärd

Gråkallt och dimmigt denna till synes dystra fredag. Bättre var det igår med premiärcykling ut på landsbygden med lätt snötäckta åkrar. Gula blommor i dikesrenen, ej tussilago, möjligen vintergäck som jag tidigare bara sett i Skåne lyste upp färden på den ringlande smala asfalterade vägen mellan Ängeby och Vallby i Uppland.

Hörde några vårystra, revirstärkta talgoxar vissla högt och självsäkert, såg ett gäng vackra bofinkar picka i en gräsmatta. Jo, det är vår, helt klart. Livet går vidare trots världskatastrofer som vi långt här uppe i nord kan bevittna via bildrutan i vardagsrummet.

Den stadiga stålhästen med rejäla ballongdäck tar mig både bort och hem på ett betryggande vis i maklig takt så att jag inte jäktar ifrån tankarna som uppstår.